06-01-10

Snert

Bij dit snertweer hoort snert.....een typisch Nederlandse erwtensoep.......soep!...zeg maar maaltijdsoep.....ik heb er verschillende kookboeken op nageslagen en verscheidene websites bezocht....maar ik heb toch mijn eigen gevoel gevolg.....met dit als resultaat...

DSC05376

Laat een zakje spliterwten (500g) enkele uren in water weken. Een stukje soepvlees mag ook wel een badje nemen in ruim gezouten water....Fruit enkele uien glazig.....Versnij ondertussen een volledige selder en 5 stronken prei...erwtensoep maak je immers niet voor 2 personen...een tweetal aardappeltjes mag ook...maar misschien heb je er nog wat over van de dag voordien.....

DSC05340

Voeg de grof gesneden groenten bij de ui en laat nog wat verder sudderen....een drietal litertjes water volstaan.....je kan er later nog wat bijdoen...maar "snert" moet dik zijn....als het boeltje kookt, mag het hoofdpersonage op de proppen komen....de erwten mogen erbij...wat bouillon-blokjes ....peper en zout....

 

en we zijn vertrokken......spek; rookworst en dat flink stuk soepvlees erbij.....mmmmm.....de keuken begint naar "vroeger" te ruiken....lang, langer...langst....2 uur later mogen we het vlees uit de soep vissen....de soep mixen, eventueel bijkruuiden.....het vlees mag in kleine stukjes bij het soepeke....

DSC05355
af en toe gaat er wel een stukje vlees de verkeerde kant uit..als je begrijpt wat ik bedoel...deze keer heb ik het soepvlees er bewust niet bijgedaan....het was veel te taai en te pezig....Murphy (onze kater) vond dit helemaal niet erg......kom maar binnen mannen....vergeet de kou....

 

 

18:19 Gepost door in Recepten | Permalink | Commentaren (2) | Tags: soep, erwten, erwtensoep |  Facebook |

Bokkepootjes-variant

Gisteren maakte ik een variant op "bokkepootjes".....meestal zijn dat twee koekjes met een laagje botercreme tussen.....ik maakte enkel de koekjes....en ze gingen er bij de kroost even snel in....

DSC05336

Zo maak je het:

250 g eiwit (ca. 8 eieren) tot sneeuw kloppen, er beetje bij beetje 250 suiker aan toevoegen. Spatel er 400 g broyage (1/2 amandelpoeder & 1/2 poedersuiker), 75 g maïzena, 25 g bloem, enkele druppels vanille-extract en een snuifje zout onder. Spuit de koekjes met een spuitzak op een ingevette ovenplaat. Bestrooi met enkele amandelschilfers. Slechts 8minuten bakken op 180°. Laten afkoelen en de uiteinden met gesmolten chocolade versieren...

09:42 Gepost door in Recepten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koekjes, bokkepootjes |  Facebook |

25-09-08

Stoofvlees zoals thuis......

Het heeft jaren gduurd eer ik stoofvlees kon maken zoals thuis.....Nochtans gebruikte ik dezelfe ingrediënten....het enige wat mij ontbrak was GEDULD.....  

Nu ik enkele dagen vrij ben....geniet ik van (voorraad)koken en bakken.....ik maakte gisteren 2 broden met rozijnen en suiker, een bruin brood...soep en uiteraard stoofvlees (met geduld)...hier is alvast "ons" recept van stoofvlees op grootmoeders wijze.

stoofvlees 001

Stoofvlees kruiden met peper en zout en omwentellen in bloem....aanbakken zodat alle stukjes dichtgeschroeid zijn. Enkele uien grof snijden en bij het vlees voegen. Met het deksel op de pot eventjes laten verdersudderen. Na enkele minuten wat kruidnagels, laurier, en een boterham met mosterd toevoegen. Overgieten met bouillon tot het vlees onderstaat. Op een zeer zacht vuurtje laten stoven tot het vlees mals is. Op het einde nog een scheutje azijn en enkele flinke lepels, al dan niet zelf gemaakte bessenconfituur bijdoen. Eventueel nog wat bijkruiden.

 

08:26 Gepost door in Recepten | Permalink | Commentaren (5) | Tags: stoofvlees |  Facebook |

26-08-07

.....mijn oudste kookboekje....

Zoals jullie wel weten kook ik graag....het zal dan ook niemand verbazen dat ik een grote verzameling kookboeken bezit...maar als ik een ouderwets gerecht wil klaarmaken zoals...."ossetong, hutsepot, fazant, eend of kalfszwezerik......dan ga ik eens voorzichtig neuzen in mijn oudste kookboekje...206301_xlarge[1]
....geschreven door "PHILIPPE CAUDERLIER"....(1812-1887)
Wie dat was? ..... een zeeman-banketbakker-charcutier-kok en traiteur wiens kookkunst aan de basis stond van de Vlaamsche burgerlijke keuken...Hij kende vooral veel succes bij de Gentse bourgeoisie en was geliefd bij koning Leopold I.....doch, hij had ook oog voor de dagdagelijkse keuken ....en schreef hiervoor het "spaarzame keukenboek"....I0001910l[1] 
Hij leerde als het ware zijn volk koken.....
Zijn kookboeken werden uitgegeven door de uitgerij
"Hoste" (met wiens dochter hij gehuwd was).....en waren de voorlopers van "ons kookboek" van de boerinnenbond...
Mijn exemplaar is het "Keukenboek" ...geschreven in 1864....maar dan de achtste uitgave van 1890...Ik heb het van mijn papa gekregen, ....de staat is ...laat ons zeggen....intensief gebruikt.....alleen spijtig dat ik niet weet door wie of waar....
PL_ETEN_CAUDERL.MM[1]

20-08-07

 

lijnroospaars[1]

Vandaag aten we...'"spruitjeskoek"...'t was niet mijn dada....maar de rest van het gezin....moet ook eens z'n zin krijgen.....klik hier voor het recept

lijnroospaars[1]

21:54 Gepost door in Recepten | Permalink | Commentaren (6) | Tags: recepten, eten, spruiten |  Facebook |

19-08-07

restjes....

Hoe groter je gezin is ...hoe meer je moet koken...hoe meer restjes er zijn...maar met de jaren weet je hoe je die restjes moet verwerken....ziehier wat ik met restjes kip doe.....

DSC05534

15:19 Gepost door in Recepten | Permalink | Commentaren (10) | Tags: kip, restjes, sla, ananas |  Facebook |

14-08-07

vlierbessensiroop

Wat schijnt het zonnetje heerlijk.....niet te geloven dat het binnen enkele maanden bar koud zou kunnen zijn.....neen neen....we gaan niet pessimistisch doen....alleen het mooie van de zomer bewaren voor de winter....ik heb vlierbessensiroop gemaakt......een heel oud middeltje tegen verkoudheden.....zoals bij veel van die middeltjes moet je preventief te werk gaan...
mijn kroost neemt  iedere ochtend en avond een theelepeltje van deze .....lekkere.....siroop....
en breekt er toch een griepje of verkoudheid door dan neemt het de keelpijn weg en versnelt het de genezing.....vlierbessensiroop 011